Pinaatti-fetapiirakka

Sain tuoretta pinaattia ja siitä tuli inspis tehdä pinaatti-fetapiirakka. Olen joskus aiemminkin todennut niiden sopivan hyvin yhteen, mutta tällä reseptillä en ole tehnyt piirakkaa. Se osoittautui oikein mainioksi! Ohje on Maku.fi -sivuilta.

IMG_7050

Suolaisissa piirakoissa minun ikuinen sudenkuoppani tuntuu olevan tuo pohjataikina. Niistä tulee kovin helposti hirmu murenevaisia ja hauraita, vaikka koitan tehdä juuri annetuilla mitoilla ym. Tässäkin aluksi luulin epäonnistuneeni, mutta kun piirakkaa söi seuraavana päivänä, oli reuna ”vahvistunut”. Eli älkää tekään tuomitko uunituoreen ja vielä lämpimän piirakan reunaa epäonnistuneeksi, hyvä se varmasti on!

Itse pidän ihan superisti piirakkataikinoista joissa on käytetty erilaisia jauhoja, niistä tulee tosi hyvän makuisia- niinkuin tässäkin! Itse laitoin taikinan sekaan vielä lisäksi kaurahiutaleita, kokeilkaapa ihmeessä sitäkin. Ne antaa aika kivasti makua ja rakannetta 🙂 Toinen millä tuunasin ohjetta, oli maustettu ruokakerma. Käytin Valion Kolme yrttiä -ruokakermaa, joka sopi minusta mainiosti tähän piirakkaan tuomaan entistä mehevämpää makua.

Pinaatti-fetapiirakka
Pohja
2 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
(0,5 dl kaurahiutaleita)
1 tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
125 g voita
2 rkl kylmää vettä

Täyte
300 g pinaattia
1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 rkl rypsiöljyä
1,5 dl (noin 1/2 ruukku) basilikaa
200 g fetajuustoa
2 dl ruokakermaa
3 munaa
1 tl suolaa
1 tl hunajaa
mustapippuria

Pinnalle: 50 g / 1 dl juustoraastetta

Nypi kuivat aineet ja paloiteltu rasva keskenään muruiksi käsin tai monitoimikoneessa. Lisää vesi ja sekoita nopeasti taikinaksi.

Peitä n. 28 cm irtopohjavuoka leivinpaperilla. Painele taikina vuuan pohjalle ja noin 3 cm reunoille. Nosta vuoka jääkaappiin odottamaan.

Ryöppää pinaatit. Huuhtele ne kylmällä vedellä. Jos haluat piirakasta rakenteeltaan melko tasaisen, voit käyttää sauvavatkainta pinnaattien ja basilikanlehtien hienontamiseen. Voit myös pilkkoa ne veitsellä.

Kuori ja silppua sipuli. Kuullota sipulia pannulla öljyssä.

Leikkaa feta kuutioksi. Sekoita kaikki täytteen aineet keskenään ja kaada täyte pohjan päälle.

Paista piirakkaa 200 asteessa 25 minuuttia, laske lämpötila 175 asteeseen ja jatka kypsentämistä noin 15 min, tai kunnes täyte on kokonaan hyytynyt.

Parasta piirakka on hieman jäähtyneenä!

IMG_7054IMG_7063

Minä teen usein tälläisten suolaisten piirakoiden kanssa niin, että en viritä leivinpaperia irtopohjavuuan pohjalle. Sen sijaan otan tarpeeksi ison palasen, rypistelen sen käsissäni palloksi, avaan paperin ja asettelen sen vuokaan niin, että reunatkin peittyvät. Rypistely siis auttaa paperia asettumaan vuokaan helposti reunoja myöten. Varsinkin tällaisen iltapalapiirakan kohdalla ei tarvitse turhaan kaunistella leivinpaperin kanssa, ja oikeastaan paperista tulee aika kivannäköinen uunista tultuaan ryppyineen päivineen 🙂 Ja tämä niksi ehdottomasti helpottaa myös tiskausta!

Muistakaa hyödyntää kasvimaanne antimia! Ja pinaatinhan voi korvata vaikka nokkosella resepteissä 🙂

-Hanna

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s